Wednesday, March 12, 2014

#projectserver2013 VIEW FAILURE: The view failed to load. Press OK to reload this view with the default settings. Press cancel to select another view.

** UPDATE ** includes notes relating to secondary bug where Timesheet is created without Administrative tasks.

Does this ring any bells?

This has been bugging me for months, but finally I have a repro for this:

Issue Summary:  When a task is deleted from a plan that is approved into a previous or current timesheet - even when there are no actuals on the task - you can no longer view the timesheet

The following repro has been proven:
- Setup system with Single Entry Mode, with enforced Status Approval before Timesheet Approval
- Create resource as own timesheet manager
- Create new project
- Create two tasks in the same week, starting monday with 5 days duration:  1) Task to assign actuals, 2) Task to delete post submission
- Assign Resource to tasks
- publish project
- as Timesheet User, go to the appropriate timesheet period for the tasks created
- Assign actual work to one task (task 1), leaving task 2 with no actual work
- Submit timesheet
- as Project Status Manager, approve the time on task 1 in web
- as Timesheet user, confirm timesheet approved
- as Project Status Manager, delete the task with no actual work on it from the plan
- publish plan
- as timesheet user, go to Manage Timesheets and select the approved timesheet to view it
- VIEW FAILURE:  The view failed to load.  Press OK to reload this view with the default settings.  Press cancel to select another view.


** Update **

This section is repeatable but I haven't 100% confirmed the repro yet.

Once the above bug has been triggered, if i then create a timesheet for the next period following the erroring timesheet I now see this:


"The timesheet creation failed because of problems with the Project Web-App or with data validation, such as resources not being valid work resources or users.  Check your environment, and then try again"

And now if I OK the error and view this timesheet I now see that the timesheet has been created without Administrative Tasks.

Now deleting this Timesheet will cause the following error:

  • Reporting message processor failed:
    • ReportingTimesheetDeleteMessageFailed (24011) - Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.. Details: id='24011' name='ReportingTimesheetDeleteMessageFailed' uid='7f5d116f-caa9-e311-93f7-00155d010a15' QueueMessageBody='TimesheetUid='74794350-caa9-e311-93ff-00155d010a0f'' Error='Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.'.
    • ReportingTimesheetDeleteMessageFailed (24011) - Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.. Details: id='24011' name='ReportingTimesheetDeleteMessageFailed' uid='825d116f-caa9-e311-93f7-00155d010a15' QueueMessageBody='TimesheetUid='74794350-caa9-e311-93ff-00155d010a0f'' Error='Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.'.
    • ReportingTimesheetDeleteMessageFailed (24011) - Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.. Details: id='24011' name='ReportingTimesheetDeleteMessageFailed' uid='845d116f-caa9-e311-93f7-00155d010a15' QueueMessageBody='TimesheetUid='74794350-caa9-e311-93ff-00155d010a0f'' Error='Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.'.
    • ReportingTimesheetDeleteMessageFailed (24011) - Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.. Details: id='24011' name='ReportingTimesheetDeleteMessageFailed' uid='865d116f-caa9-e311-93f7-00155d010a15' QueueMessageBody='TimesheetUid='74794350-caa9-e311-93ff-00155d010a0f'' Error='Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.'.
    • ReportingTimesheetDeleteMessageFailed (24011) - Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.. Details: id='24011' name='ReportingTimesheetDeleteMessageFailed' uid='885d116f-caa9-e311-93f7-00155d010a15' QueueMessageBody='TimesheetUid='74794350-caa9-e311-93ff-00155d010a0f'' Error='Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.'.
    • ReportingTimesheetDeleteMessageFailed (24011) - Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.. Details: id='24011' name='ReportingTimesheetDeleteMessageFailed' uid='8a5d116f-caa9-e311-93f7-00155d010a15' QueueMessageBody='TimesheetUid='74794350-caa9-e311-93ff-00155d010a0f'' Error='Invalid call to MSP_EpmDeleteTimesheetAdminAssignments. Timesheet UID (74794350-CAA9-E311-93FF-00155D010A0F) was not found in MSP_Timesheet.'.
  • Queue:
    • GeneralQueueJobFailed (26000) - ReportingTimesheetDelete.ReportTimesheetDeleteMessageEx. Details: id='26000' name='GeneralQueueJobFailed' uid='8b5d116f-caa9-e311-93f7-00155d010a15' JobUID='1a73e66e-caa9-e311-93f7-00155d010a15' ComputerName='dfb372a8-1525-4404-857b-a694b4254aca' GroupType='ReportingTimesheetDelete' MessageType='ReportTimesheetDeleteMessageEx' MessageId='1' Stage='' CorrelationUID='a1a45d6c-caa9-e311-93ff-00155d010a0f'. For more details, check the ULS logs on machine dfb372a8-1525-4404-857b-a694b4254aca for entries with JobUID 1a73e66e-caa9-e311-93f7-00155d010a15

Wednesday, March 5, 2014

Project Server SP1... meh #projectserver

SP1 came and went, and unfortunately it was a little more about bugs and what we didnt get, than what we did.

SharePoint got some Office365/Yammer integration baked in (yet to be played with but i did see Use Yammer for Social during the User Profile Service Creation).

Looks like Project Server "On Prem" for bug fixes and no functionality unfortunately.  The big loss for me was the new paradigm added to Project Online some time ago (the three little dots for shortcut menu against each project) that I was hoping to be included in SP1.  Actually I fully expected it, and hoped in addition for some extension to this really useful navigation tool (option to add custom links for reports, embed status indicators, that kind of thing) but no, not this time.

It is beginning to feel that on-prem solutions are suffering at the hands of Microsoft's "Cloud First" strategy.  

Monday, March 3, 2014

first bug of #Project2013 #sp1

Interesting - Setting Baseline0  adds values to ALL baselines.  Then editing Baseline0 costs changes all baseline costs

Repro:

  • Create task of 1d
  • Add a cost resource
  • Set Task Usage at bottom window
  • Add Baseline 0 Cost, Baseline 10 cost, baseline 4 cost (or some others too)
  • Add some Timephased costs into Cost timephased field
  • Set baseline
  • All baselines are set with a value
  • Edit Baseline0 Cost TImephased entry
  • All Baseline Values change
  • Scream and bang head on table
** UPDATE **

Having looked further into this it appears that this only impacts baseline cost timephased values.  However this is a MASSIVE impact as it could increase file sizes fairly significantly as the Baseline Cost Timephased Values for Baselines >=1 are no longer independent values.  Put simply, BAseline 1-10 Cost Timephased will equal Baseline0Cost, and cannot be set independently.

Here is an updated repro

Prep:
- Firstly create split view with task usage on the bottom and gantt at the top
- add Cost, baseline Cost, Baseline1 cost, other baseline cost fields to the Task Usage Timephased section
Repro:
1) Create a task (any duration)
2) assign a resource to the task that has a standard rate so we see costs timephased in task usage pane
3) Now set Baseline0
BUG:  See that Baseline 1-10 Cost values in timephased data now all have a value, not just the baseline0cost value
4) Now edit an element of the timephased baseline0 cost data
BUG:  All Baseline Cost Values change in that time segment to the value you edited
5) Now try edit a timephased segement for basline 1 cost
BUG:  Notice the edit wont set
6) now try settings Baseline 1 (or another >0)
BUG:  Timephased BaselineX Cost Values NOT Created


here's what a plan can look like when baseline0 is set.  In the bottom pane I have added Basline0 Cost, Baseline1 Cost and Baseline10 Cost but the same issue applies for all of them.





Note;  baseline work values do not show this issue